Werkbezoek Raad voor Cultuur aan Eurosonic Noorderslag
De Raad voor Cultuur bezocht op donderdag 16 en vrijdag 17 januari Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen. ESNS biedt een podium aan opkomend talent en fungeert tegelijkertijd als ontmoetingsplek voor muziekprofessionals, beleidsmakers en internationale vertegenwoordigers. Dit jaar was Italië het focusland.
Het werkbezoek begon in de studio van de Groningse drum-'n-bass-groep Noisia, waar Nederlandse, Zweedse en Italiaanse artiesten deelnamen aan een writerscamp, georganiseerd in samenwerking met BumaCultuur.
In muziekgebouw De Oosterpoort nam voorzitter Kristel Baele deel aan een paneldiscussie over de toekomst van lokale cultuur en de creatieve economie in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. De sessie, georganiseerd door Kunsten ’92 en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), bracht vertegenwoordigers uit de politiek, de culturele sector en onderzoek samen. Een belangrijk thema was de strategische positie van cultuur binnen gemeentelijk beleid en de rol van cultuurprofessionals en instellingen bij het versterken van hun positie.
Kristel Baele onderstreepte het belang van samenwerking binnen de sector: "Het is essentieel om brede allianties te bouwen en gezamenlijk op te trekken. Zo zorgen we ervoor dat cultuur op de agenda komt en blijft, als een structureel en erkend onderdeel van het beleid. Door krachten te bundelen versterken we de sector en maken we deze veerkrachtiger en toekomstbestendig."
Daarnaast werd gewezen op de noodzaak om nu al in gesprek te gaan met politieke partijen ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. De verkiezingsprogramma’s worden momenteel opgesteld.
Er volgden meer prikkelende programma’s en netwerkmomenten. De raad verdiepte zich in actuele ontwikkelingen binnen de popsector, met onder meer een panel over alternatieve economische modellen en sessies over publieksbereik, impact en de invloed van AI op de muziekindustrie. Daarnaast vond een bezoek plaats aan de geslaagde tentoonstelling 'The World of Music Video', waarin de geschiedenis en artistieke kracht van dit medium wordt gevierd.
In de avond was er tijdens het Popbeleiddiner gelegenheid om te spreken over de toekomst van popmuziek en cultuurbeleid. Tijdens het VIP-diner en de uitreiking van de Music Moves Europe Awards (MME Awards) in de Stadsschouwburg kwamen vertegenwoordigers uit de Europese popsector samen. De MME Awards, de Europese prijzen voor opkomende artiesten, erkennen en ondersteunen veelbelovende acts die het huidige en toekomstige geluid van Europa vertegenwoordigen. De uitreiking bood niet alleen een podium aan getalenteerde artiesten, maar onderstreepte ook het belang van Europese samenwerking en ondersteuning binnen de muzieksector. Later op de avond vonden op verschillende locaties in de stad diverse optredens plaats.
De volgende dag begon energiek in Theater de Machinefabriek (thuisbasis van NITE en Club Guy & Roni), waar opnames werden gemaakt voor de publieke omroep NTR. Tijdens deze sessies traden soul- en R&B-artiest Lenny Monsou en de alternatieve rockband Real Farmer op, beiden opkomende namen binnen de Nederlandse muziekwereld.
In De Oosterpoort nam raadslid Wilbert Mutsaers deel aan een paneldiscussie over de verdeling van cultuursubsidies binnen de popsector en de kansen voor een eerlijker beleid. De discussie kwam voort uit onderzoek van Hogeschool Inholland, uitgevoerd in samenwerking met de Popcoalitie, BAM! Popauteurs en het Music Managers Forum NL, waarbij de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) een adviserende rol had.
Tijdens het panel benadrukte Wilbert Mutsaers dat de popsector zich sterker moet organiseren en actiever zijn positie binnen het cultuurbeleid moet claimen. "De popsector moet uit zijn schulp kruipen. Kom in beweging!" stelde hij. Hij riep daarnaast op tot meer samenwerking en strategische belangenbehartiging.
In de middag woonde een delegatie van de raad de ondertekening van de cultuurconvenanten bij. In deze convenanten leggen minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gemeenten, provincies en cultuurregio’s afspraken vast over hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de cultuursector. De overeenkomsten benadrukken het gedeelde belang van cultuur en richten zich op versterkte samenwerking en een gezamenlijke inzet voor een duurzaam en toegankelijk cultuurbestel.
De dag werd afgesloten met een netwerkdiner op het stadhuis van Groningen aan de Grote Markt, georganiseerd door de gemeente Groningen. Hiermee kwam een einde aan twee inspirerende dagen, vol waardevolle gesprekken, nieuwe inzichten en muzikale beleving. De raad is de organisatie van ESNS zeer erkentelijk voor de fijne samenwerking en het dynamische programma.