Kristel Baele bezoekt Nederlandse Dansdagen Maastricht

Afgelopen vrijdag nam Kristel Baele deel aan het Debat van de Nederlandse Dans. Met Ingrid van Engelshoven (adviseur Blueyard), Karin Boelhouwer (Kunstenbond), Bernadette Stokvis (afzwaaiend directeur MAAS td.) en moderator Lene Grooten besprak zij o.a. hoe de danssector meer zelf aan het stuur komt om invloed te hebben op wat nodig is voor een vitaal dansveld.

Hoe kan de gezamenlijkheid worden vastgehouden? Daarbij benadrukte zij het belang van reflectie op de subsidiesystematiek in deze ronde en de kansen voor verbetering van het stelsel. Concreet kan de monitoring nu al anders ingericht worden en kan een gemeentelijke zorgplicht voor cultuur en de samenwerking tussen de drie overheden nader onderzocht worden. 

Kristel Baele gaf de sector mee om voort te bouwen op de eigen Call to Action (2023), waarvan een aanzienlijk deel al is gerealiseerd, en om coalities te smeden richting 2029. Er kan veel in beweging worden gebracht door samen op te trekken.

's Avonds reikte zij tijdens het Gala van de Nederlandse Dans de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie uit aan Marco Gerris voor zijn Rhythm & Flow van ISH Dance Collective. De raad feliciteert hem en alle prijswinnaars en genomineerden van harte. Het was een prachtige avond, die de breedte en rijkdom van dans voortreffelijk liet zien.