Terugblik werkbezoek Tilburg en Breda

De Raad voor Cultuur bracht op donderdag 26 en vrijdag 27 september een werkbezoek aan Tilburg en Breda. Het bezoek werd mede georganiseerd door beide gemeenten. 

Voorzitter Kristel Baele: 'Het is een voorrecht en een fantastische ervaring dat we ons in Tilburg en Breda twee dagen mochten onderdompelen in cultuur en media. Deze werkbezoeken zijn ontzettend waardevol; ze voeden ons met inspirerende voorbeelden, nieuwe ontwikkelingen en de uitdagingen in de praktijk. Het was allemaal even inspirerend. Persoonlijk was ik onder de indruk van the Living Museum in Tilburg en dansgezelschap Tiuri in Breda.'

Waarom dit bezoek?
We willen weten wat er speelt en zoeken daarom verbindingen met de culturele praktijk. De raad trekt daarom regelmatig het land in om zich te verdiepen in lokale culturele vraagstukken en verblijft dan enkele dagen in een stad/regio, bezoekt culturele instellingen, praat met makers en kunstenaars, gaat in gesprek met bestuurders en debatteert over beleidsvraagstukken die in zo’n regio spelen.

Terugblik programma
We trapten af in Tilburg waar we door wethouder Marcelle Hendrickx werden ontvangen in de LocHal; een cultureel centrum gevestigd in een voormalige locomotiefwerkplaats. Tegenwoordig is het een moderne ontmoetingsplek voor kunst, cultuur en kennisdeling. Het herbergt onder andere de Bibliotheek Midden-Brabant en Kunstloc Brabant en organiseert vrijwel dagelijks allerlei evenementen zoals workshops, meet-ups en spreekuren. 

Vervolgens bezochten we MindLabs, een innovatiecentrum waar technologie en media samenkomen. Het biedt ruimte aan startups, gevestigde bedrijven, kennisinstellingen en sociale organisaties om samen te werken aan projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotica, taaltechnologie en serious gaming. Het doel van MindLabs is om een ecosysteem te creëren dat innovatie stimuleert en bijdraagt aan maatschappelijke vooruitgang.

Daarna trokken we naar de Hall of Fame in de Spoorzone, een gebied dat bekend staat om zijn rijke industriële erfgoed. De hal biedt een breed scala aan faciliteiten, waaronder een skatepark met skatecafé, een concertzaal, en diverse oefenruimten. Het is een smeltkroes van subculturen, waar jongeren en creatievelingen samenkomen om te genieten van muziek, kunst en sport.

In het Textielmuseum kregen we een presentatie over de toekomst van het museum en een rondleiding in het TextielLab. Het lab is een kennisinstituut en ontwikkelplek in één. Gesteund door de kennis en expertise van productontwikkelaars, technisch experts en curatoren realiseren ontwerpers en kunstenaars hier unieke werken.

Het Zuidelijk Toneel was de volgende bestemming waar we een rondleiding kregen en in gesprek gingen over de toekomst van het theater en het gezelschap.

Laatste stop in Tilburg was The Living Museum; een vrijplaats waar mensen met geleefde ervaring op het gebied van psychiatrie, verslaving of dakloosheid worden uitgenodigd om kunst te maken. The Living Museum is een consumer-run project, wat inhoudt dat de kunstenaars zelf verantwoordelijkheid dragen voor het runnen van het museum.

Het bezoek aan Breda stond in het teken van ‘Breda 2040’, een toekomstvisie op de stedelijke en culturele ontwikkeling van de stad, en de wisselwerking tussen gemeentelijk, provinciaal en landelijk cultuurbeleid.

Breda richt zich in het bijzonder op cultuur voor jeugd en jongeren, en talentontwikkeling en -behoud. Met dit laatste leggen ze een koppeling met het economisch beleid van de stad.

Na een feestelijke en inspirerende avond bij Pier15 (één van de meest toonaangevende skateparken in Europa, én een broeinest voor cultuur) stond de tweede dag van het werkbezoek in het teken van diverse culturele presentaties en bezoeken. Na een hartelijk welkom van CM.com, waar we hebben gezien hoe CM.com met digitale oplossingen de cultuursector helpt om hun evenementen effectiever te beheren en te promoten, gaf de directeur van Playgrounds een presentatie over de economische ambitie van Breda om uit te groeien tot een internationale hotspot voor toegepaste technologie en creativiteit, met de Breda Game Week als belangrijk speerpunt. Vervolgens werd het innovatieve evenement TURF gepresenteerd, waarin de creatieve energie van Breda tot uiting komt in elektronische muziek en cultuur.

Daarna bezochten we BredaPhoto. Tijdens een rondleiding leerden we hoe het thema ‘Journeys’ bijdraagt aan het culturele profiel van de stad. De dag werd afgesloten met een bezoek aan het Chassé Theater, waar de inclusieve talentontwikkeling binnen de podiumkunsten centraal stond en waar we een voorstelling van Tiuri te zien kregen. 

De raad kijkt geïnspireerd en gevoed door nieuwe inzichten terug op het programma. We danken de gemeente Tilburg en Breda en alle instellingen die we bezocht hebben voor hun gastvrijheid en openhartigheid! Het waren twee mooie en leerzame dagen.