Terugblik werkbezoek Stedelijke Cultuurregio Zuid
Op donderdag 29 en vrijdag 30 september bracht de Raad voor Cultuur een werkbezoek aan de Stedelijke Cultuurregio Zuid. Tijdens het werkbezoek, dat plaatsvond in Maastricht, kwamen de veelzijdigheid en schoonheid van het culturele landschap in Limburg aan bod. Zowel voor makers als voor bestuurders van instellingen en gemeentelijke en provinciale bestuurders geeft de omgang met inflatie en hoge energieprijzen veel reden tot zorg.
Dat het werkbezoek plaatsvond aan de vooravond van de Nederlandse Dansdagen, maakte dat het nog wel een extra feestelijk tintje kreeg. Aan voorzitter Kristel Baele van de Raad voor Cultuur viel de eer te beurt om tijdens het Gala van de Nederlandse Dans de Gouden Zwaan uit te reiken. Deze oeuvreprijs voor bijdrage aan de dans in Nederland is toegekend aan niemand minder dan hiphop-pionier Lloyd Marengo. De jury roemde in het juryrapport zijn inspanningen om hiphop naar het theater te brengen, de wijze waarop hij hiphop op het podium brengt en zijn grote en blijvende inzet voor de community.
De raad brengt regelmatig werkbezoeken in het land om zijn oor te luisteren te leggen naar wat er leeft in de culturele en creatieve sector. Om te horen wat er goed gaat en waar het beter kan. Het beeld van deze werkbezoeken helpt de raad bij de voorbereiding van de beleidsadviezen over cultuur en media aan regering en parlement.
Terugblik programma donderdag 29 september
Het bezoek begon op donderdagmiddag met een lunch in en bezoek aan Museum Bonnefanten. Hier vond een ontmoeting plaats met diverse directeuren van BIS-instellingen uit de cultuurregio en vertegenwoordigers van betrokken gemeenten en de provincie. Aan bod kwamen onder meer de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de aansluiting tussen de cultuurregio en het landelijke cultuuraanbod. Daarna ging het gezelschap naar Centre Céramique Maastricht. Hier komen bibliotheek, erfgoed en aandacht voor onder andere urban arts samen. Projectleider Mick Wierts van stichting Stadsnomade lichtte hier op energieke wijze zijn inzet voor jongeren van 5 tot 25 jaar toe.
Vervolgens woonde de delegatie een stukje van een repetitie van theaterstuk 'Schuld' van Toneelgroep Maastricht bij. Dit stuk gaat op donderdag 6 oktober in première. Later die middag volgde een ontmoeting in Café Tribunal met studenten en jonge alumni van onder meer de Toneelacademie Maastricht. Hier trakteerde jonge maker Noah Janssen het gezelschap op een houtsnijdend artistiek statement over de uitdagingen en struggles van de nieuwe generatie jonge makers.
Aan het begin van de avond werd een deel van de delegatie ontvangen in de Cannerberg bij de tentoonstelling NO ACCESS. Een ander deel kreeg een sneak preview van de tentoonstelling Opening Space in het Fotomuseum aan het Vrijthof. Hier vond een gesprek plaats met directeur Roland Wintjens over de Nederlandse Dansdagen.
Het diner werd gebruikt voor een ontmoeting met Madeleine van Toorenburg, gedeputeerde Cultuur van de Provincie Limburg en de wethouders Cultuur Frans Bastiaanse (Maastricht), Jordy Clemens (Heerlen) en Andries Houtakkers (Sittard-Geleen).
Terugblik programma vrijdag 30 september
Vrijdagochtend beet dansgezelschap SALLY het spits af met een korte impressie uit jeugddanstheatervoorstelling 'Bange Rick'. Ook mocht de raad een kijkje nemen bij Dit Dat Dans, een interactieve voorstelling, die kinderen spelenderwijs laat kennismaken met dans. Deze werd opgevoerd voor een basisschoolgroep uit Heerlen.